Fri frakt över 399 kr & fri retur - Köp nu betala sen med Klarna
Kassa
Favoriter

Så tar du bäst hand om dina handdukar

Handdukar är förmodligen de hemtextilier som används mest. Genom att tvätta dina handdukar på rätt sätt är det enkelt att hålla dem mjuka, fluffiga och fräscha längre. 

Så hur tvättar man då handdukar bäst?

Efter en varm och härlig dusch behövs en mjuk handduk att vira in kroppen i men varje gång du torkar dig med handduken borstas döda hudceller av som hamnar på handduken. I kontakt med fukt bildas det lätt bakterier på din handduk. För att bibehålla en god hygien och fräscha handdukar är det därför viktigt att låta dem torka ordentligt mellan användningarna samt tvätta dem regelbundet.

För att få bort smuts och bakterier ska handdukarna tvättas i så hög temperatur som möjligt, oftast rekommenderas 60 grader. Undvik gärna sköljmedel eftersom detta lägger sig som en hinna på bomullen och försämrar uppsugningsförmågan. Använd istället ättika som hjälper handdukarna behålla sin färg. Som med all tvätt är det viktigt att du tvättar handdukarna med liknande färger för att minska risken att de färgar av sig.

kategori-bada-s23-gripsholm

Se vårt fina sortiment

Följ råden

Handdukar är ofta mer robusta än både vanliga kläder och sängkläder därför är det en god ide att om möjligt tvätta handdukarna separat eftersom de annars kan slita onödigt på dina andra kläder.

Vi rekommenderar också att du torktumlar handdukarna på ordentlig värme. Även detta hjälper till att döda bakterier samt gör att handdukarna håller sig mjuka längre. Har du ingen torktumlare kan du om vädret tillåter hänga ut handdukarna på tork i solen.

Innan du tvättar eller använder handdukarna för första gången kan det vara en bra ide att lägga dem i ett kallt vattenbad under 24 timmar. Då försvinner eventuella rester från tillverkningsprocessen och handduken får en bättre uppsugningsförmåga.

För att hålla dina handdukar fräscha länge är det bra att de får torka på stor yta. Häng dem aldrig ovan på varandra och sprid ut dem så mycket det går så att de inte börjar lukta och dra åt sig bakterier.

Om dina handdukar börjat lukta lite unket så lägger du med en kopp bakpulver och en deciliter ättika och sedan tvättar i 60 grader så brukar lukten försvinna. När maskinen är igång, stoppa den och låt handdukarna dra till sig bakpulvret i ungefär en timme. Starta sedan maskinen igen och låt tvättprogrammet gå färdigt.

Använd helst inte sköljmedel på dina handdukar då det lägger sig som en hinna runt bomullen och gör att de inte absorberar vatten lika bra.

allahjärtansdag-hemmaspa-gripsholm