Fri frakt över 399 kr & fri retur - Köp nu betala sen med Klarna
Kassa
Favoriter

Kräftskiva en härlig sensommartradition

Avsluta sommaren med en härlig kräftskiva tillsammans med vänner  🤍 Fint dukat hemma hos @akerslatt

Sommaren går mot sitt slut och ett härligt sätt att avrunda sommaren är att bjuda in till kräftskiva. Det är en djupt rotad tradition och har sin grund i att man firar att förbudet mot kräftfiske hävs den första onsdagen i augusti. Förbudet fick från början införas då efterfrågan under 1800 talet helt enkelt blev för stor och därför firar man nu ”premiären” med en riktig skiva. Dock har man ätit kräftor ända sedan 1500 talet som då var en riktigt delikatess och som bara de allra rikaste kunde ha råd med.

 

Det är uppsluppen och festlig tradition som ofta innefattar både lekar och sånger. För att förstärka festen finns härliga dekorationer som kräftskivehattar, haklappar och färgglada lyktor.

 

Utöver de kokta kräftorna serveras ofta nybakat bröd, ost, gräddfil, dill och västerbottenostpaj. Till det dricks det oftast både öl och snaps.

 

Då det egentligen är en ganska enkel måltid är det extra roligt att duka lite fint. Duka med en härlig linneduk med tillhörande linneservetter. Det tenderar att bli ganska kladdig om händerna på en kräftskiva så vi kan varmt rekommendera att man använder en linneservett istället för en ganska snabbt smulande pappersservett. Det är både enklare att torka sig på men det gör även att bordet ser mer inbjudande ut och håller sig fräschare längre.

DUKA MED LINNE

För att ge ditt bord det perfekta utseendet, satsa på en vacker linneduk. Våra linnedukar ger en omedelbar känsla av lyx och elegans. Dessutom är de hållbara och kan användas över generationer, de blir bara finare ju mer du använder dem. Bordsdukar i linne är verkligen en investering som varar. Dessutom är det en mycket bra present till studenter och brudpar.

Servetter i linne är också ett bra sätt att skapa en lyxig känsla till din middagsbjudning. Dessutom är det ett bättre miljöval än att för varje tillfälle köpa en hög med pappersservetter, inpackade i plast. Med linneservetter kan du vara säker på att du alltid har servetter hemma till hands så att du slipper stå utan. Du kan välja att matcha servetter med samma färg som linneduken eller bryta av med en annan nyans och på så sätt skapa en härlig kontrast, gör det som du tycker är finast.

För att verkligen lyfta din dukning kan du experimentera med olika sätt att vika servetterna på ett kul sätt eller använda dig av servettringar, band eller kanske en kvist eller ett löv från trädgården. Genom att använda det som finns i trädgården så ändras din dukning allteftersom det blommar, det ger en härlig variation och skapar en unik atmosfär.

GRIPSHOLM KRÄFTSKIVA

BJUD PÅ MINIPIZZA

Låt oss bjuda på ett härligt lite inslag på kräftskivan – minipizza med kantareller.

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200 grader
  • Rulla ut färdiga pizzadegar och tag ut 20 rundlar med hjälp av ett litet glas
  • Smeta ut crème fraiche över bottnen, häll över riven ost (gärna Västerbottenost), stekta kantarellerna och toppa med tunt skivad rödlök salt och peppar.
  • Grädda i ugnen i 10-15 minuter.

När pizzan är färdigbakad, toppa med rosmarin.

Njut!

GRIPSHOLM KANTARELLER

HÄRLIGA PRODUKTER TILL DIN DUKNING